Read the biography of Menno Hiele below this image.

Biography of Menno Hiele

Menno Hiele (1988, Utrecht, The Netherlands) lives in Utrecht and works in Zeist.

Artist Statement
Merging the artificial with nature, this connection has positive and negative aspects. To the work of Menno Hiele this is irrelevant, it does not judge about this connection. It shows us something different; it brings back natural processes into everyday materials.

It shows us the natural, but normally invisible processes of plants and uses them to bring everyday objects back to life. This creates new organisms that can maintain themselves next to mankind. Armed with all sorts of techniques such as sensors and motors, to grow and flourish.

 

Interview:

Interview fragments between Menno Hiele and Noor Mertens (curator) from the Prospects and Concepts catalog by Mondriaan Fund. In Dutch.

Noor: Hoe bepaal je de vorm van je werk? Beschouw je de werken die je maakt als sculpturen of benoem je het anders?

Menno: Ik noem het zelf altijd hydrosculpturen. In eerste instantie ben ik niet bezig met de ontwikkeling van een kunstwerk, maar zoek ik naar mogelijkheden om de natuur te vertegenwoordigen in de binnenruimte. In mijn werk wil ik een fusie creëren tussen twee werelden, het natuurlijke en het kunstmatige. Veel keuzes die ik maak zijn functioneel en praktisch. Ik maak bijvoorbeeld twee extra gaatjes in een sculptuur, om er zo voor te zorgen dat het geluid dat zich binnenin bevindt hoorbaar wordt. Zo’n ingreep hoort wat mij betreft bij het werk. Horen is in sommige gevallen hetzelfde als zien: van datgene wat je hoort kan je je een voorstelling maken.

Er wordt dikwijls een onderscheid gemaakt tussen de natuur en datgene wat de mens creëert. Ik ben het daar niet mee eens. Ik zie eigenlijk geen verschil, voor mij kan PVC net zo goed natuur zijn als de planten en bomen die buiten staan. Ze kunnen dezelfde eigenschappen hebben. Dat is een belangrijke reden waarom het samenvoegen van deze materialen in mijn werk voor mij niet problematisch is. Je zou het kunnen zien als een nieuwe vorm van de natuur, een fusie. Het gaat om de wisselwerking, wat tot uiting komt in de hydrosculpturen die ik maak. Ik kijk binnen mijn werk hoe ver een plant af kan staan van zijn eigen, ‘natuurlijke’ omgeving. Het creëren van hydroculturen bestaat al heel lang en zou je kunnen zien als een menselijke uitvinding.

N: Waarom ben je hierin geïnteresseerd in de wisselwerking tussen mens en natuur?

M: Het gaat mij om de transformatie van materiaal. Kan een door de mens gemaakte houten object zich weer gedragen als een natuurlijk iets? Kan het groeien, kunnen de sappen weer door het hout stromen zoals ze dat ooit hebben gedaan? Ik wil kijken of ik door de fusie van het mensgemaakte en de natuur, vaak in de vorm van planten, weer nieuwe vormen van leven kan maken. Nieuwe organismen waarbij tussen de materialen een duidelijke band zichtbaar is. Zonder elkaar zouden de materialen niet kunnen overleven of tot leven kunnen komen.

Dat levende aspect is belangrijk, omdat het verwijst naar de transformatie van materiaal en functies. In een van mijn werken heb ik bijvoorbeeld een trap gebruikt. Tijdens het maakproces vraag ik me dan af hoe ik zo’n object kan gebruiken, kan het iets anders zijn dan een trap? Kan je er op een andere manier naar kijken en hoe dan? Hoeveel leven moet ik er weer aan geven? In principe is het dood materiaal. Ik heb de houten trap eerst gemaakt, vervolgens uitgehold en nu stroomt er water door. Op die manier gaat het hout in de trap weer overeenkomsten vertonen met haar eerdere vorm, namelijk de boom en haar sapstromen.

N: In die zin zou je kunnen zeggen dat jouw installaties en sculpturen leven?

M: Ja. Het zijn hybride organismen. Bij elk werk vraag ik me af hoe ik het weer tot leven kan brengen, hoe kan het een nieuwe vorm aannemen, een organisme worden? Daarnaast staat het contact dat ik met het materiaal heb centraal, ik vind het belangrijk om mijn werken zelf te maken en zelf de constructie te bedenken. Om dit te kunnen doen moet ik de technieken leren die daar voor nodig zijn.

N: Waarom vind je dat belangrijk?

M: Ik heb dan een andere relatie tot het materiaal. Daarnaast wil ik elke keer als ik iets maak er iets van leren. Dat hoef je niet per se terug te zien in het werk, maar ik wil graag uitgedaagd worden. Door deze werkwijze kan ik gedurende het werkproces steeds afwegen welk effect een besluit heeft op de uiteindelijke sculptuur.

N: Hoe stel je je werk voor over tien jaar?

M: Ik gebruik tijdelijke materialen, in die zin zijn mijn sculpturen niet voor eeuwig. Ze zijn aan verandering onderhevig. Dat is ook weer een belangrijk kenmerk van de natuur. Er is geen sprake van een ideale situatie, al zijn mijn werken wel ontworpen om binnen te staan.


Awards, Nominations and Grants

HKU Award (nominated)

Werkbijdrage Jong Talent 2014/2015, Mondriaan Fonds (Granted)

Logo downloads NL web zwart

Work contribution for  Hosetree (2016), Stichting Stokroos, Strand Links,  Boellaard Fonds and Lek Art.

stokrooslogo34x44cmyk logo-strand-linksff2bed_2534e09b64524f3eb90508688271c28fzw-logo-lekart-0100


Education and Work Experience

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 2008/2012

Grafisch Lyceum Utrecht 2004/2008

Workshop Transformeters, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Workshop Kunsttuin, De Vrijstaat, Utrecht

Workshop groen, De Vuurvogel, Amersfoort

Learning several printmaking techniques at


 

Check the established Work here and for more info feel free to contact Menno Hiele through the contact form. A list of exhibitions you will find here